Inden du køber hund
Gode råd i forbindelse med anskaffelse af en hund
En hund er skøn at have – ingen tvivl om det, men hvilken slags, skal det være:
Stor, lille, langhåret, korthåret, jagthund, hvalp, unghund, voksen, han, hun, blanding, raceren -der er mange muligheder.
Når først du har bestemt dig – eller i hvert fald kredset ønskerne ind, så er her et par gode råd, inden du tager ud at se på det kommende familiemedlem:
Racehund eller blanding:
En raceren hund defineres som en hund, der har en stamtavle. Den primære stamtavle er en DKK-stamtavle. Den skal følge med hvalpen/hunden, når du som ejer overtager den. En stamtavle er mere end bare et stykke papir med hundens stamtræ på; mange racer er underlagt avlskrav om røntgenfotografering, øjenlysning mv. for at sikre, at avlsdyrene ikke bærer arvelige lidelser videre til det kommende kuld. https://www.dkk.dk/alle-emner/opdr%C3%A6t/etiske-anbefalinger-til-opdr%C3%A6t
En racehund har en stamtavle, som følger med hvalpen i forbindelse med overtagelsen.
Alder:
En hvalp skal være 8 uger, før den må overdrages fra sælger til køber. 8 uger er 8 uger. Det er f.eks ikke 7 uger og 5 dage. Det er ulovligt både at sælge og købe hvalpe, der er under 8 uger gamle.
ID-identifikation:
Alle hvalpe skal være chipmærkede (eller øretatoverede) inden overdragelsen til køber. Dette er et lovkrav ligesom alderskravet om minimum 8 uger ved overdragelsen. Det er lovpligtigt for alle hunde at være registreret i Dansk Hunderegister i Danmark og ansvaret er hundejerens http://lovpligtigt for alle hunde at være registreret i Dansk Hunderegister
Sundhedsundersøgelse inden afrejse fra opdrætter:
Sundhedsundersøgelse med vaccination forud for overdragelsen er ikke et lovkrav, men følger der en sundhedsbog med og har hvalpen fået sin første vaccine, er det altid et godt signal for køber. Sundhedsundersøgelsen og evt vaccination skal naturligvis være stemplet og underskrevet af en dyrlæge.
I sundhedsbogen bør det ligeledes fremgå, hvornår og hvilket ormemiddel, hvalpen har fået.
Købskontrakt:
Du bør altid sørge for at der er en købskontrakt uanset hvalpens/hundens pris. I en sådan skrives pris, eventuelle mangler eller fejl, betingelser for eventuel ophævelse af købet samt sælgers og købers navn og kontakt information
Fejl kan f.eks. være navlebrok, mangler kan være, at der kun er en testikel i pungen.
En underskrevet købskontrakt er din skriftlige sikkerhed for, hvad der er aftalt i forbindelse med købet.
Madpakke til de første uger:
Det er godt at få noget at dén mad, hvalpen plejer at spise, med hjem, så den ikke både skifter miljø og mad på én gang. Og så bør der også følge en vejledning med, hvor der står, hvad hvalpen er vant til. Som en selvfølgelighed skal man naturligvis kunne ringe til sælger, hvis der opstår spørgsmål.
Hvad skal du være opmærksom på hos opdrætter:
Hvalpen skal være aktiv, glad, nysgerrig, se godt ud, være rask på overdragelsestidspunktet og præget godt.
Og så nok det bedste råd, jeg kan give til dig, der skal ud at købe hund:
Tænk det på, som vil du købe en bil – der skal være motor, fire hjul, dørene skal kunne åbnes osv. Med andre ord skal du lægge følelserne lidt til side og bruge din sunde fornuft.
Du må gerne trække på smilebåndet, men vi har rigtigt mange gange hørt følgende fra hvalpekøbere:
-
Der var hundelort alle vegne, vi måtte nærmest sparke os vej over gårdspladsen
-
Der er ingen stambog, for man skal ikke nusse papiret og sælger fortalte, at hvalpenes mor har en stambog
-
Vi fik noget medicin med, hvis nu der bliver brug for det
-
Den fik ormekur, inden vi hentede den og er også vaccineret (der er ingen sundhedsbog eller købskontrakt til at understøtte dette)
-
Tæven var virkelig tynd og så forfærdelig ud og hun gad ikke rigtig hvalpene, så derfor kunne vi hente hvalpen en uge tidligere.
-
Tæven kan ikke lide andre mennesker end ejerne, derfor så vi hende ikke.
-
Vi kunne hente den på en parkeringsplads, så skulle hverken sælger eller os køre så langt.
-
Vi reddede den – der var rigtig mange hvalpe, der så forfærdeligt ud, så vi skyndte os at betale og køre hjem med den.
-
Sælger sagde, at det er helt normalt, at de har ”hvalpemave” er svaret, når køber ringer fordi hvalpen har diarré.
Bruger man sin sunde fornuft, så ved man jo godt, at det ovennævnte bør få én til at sige pænt nej tak og køre igen – ligegyldigt hvor nuttet, hvalpen er og hvor meget man ønsker sig den.
Køber man en unghund eller voksen hund, bør man få indføjet i købskontrakten, at man forbeholder sig ret til indenfor den første uge at tage hunden med til sig egen dyrlæge til en sundhedsundersøgelse og finder dyrlægen nogle anmærkninger, skal det anføres i kontrakten, hvad der så er aftalt (prisnedslag, returnering af hunden mod at køberne får alle pengene retur mv)
Der er flere gode råd at hente Dansk Kennel klubs guide til nye hvalpekøbere https://www.dkk.dk/k%C3%B8b-af-hund/k%C3%B8b-hund/k%C3%B8berens-tjekliste