Tema Seniorkatten

 

Når katten runder de 7-8 år, betegnes den som senior i fysiologisk forstand.
Omkring denne alder optræder nogle lidelser hyppigere end ellers og vores fokus her kommer til, at ligge på de tre store lidelser gigt, nedsat nyrefunktion og øget aktivitet at skjoldbruskkirtlen.

Hvad er gigt hos kat

Gigt kan være svært at opdage i de tidlige stadier, men man skal være opmærksom på, om katten sover mere end ellers.
Katten bruger en mellemstation, når den f.eks skal hoppe op i vindueskarmen. Pelsen bagest på ryggen fremstår fedtet og filtret
Kattens ører ligger lidt ned ud fra hovedet og øjnene er knebet lidt sammen.

Når jeg som dyrlæge undersøger din kat mht om den har gigt, så mærker jeg også muskler og led igennem, for at finde ud af, om der er ømhed, nedsat funktion eller om katten aflaster et eller flere led/ben. Efter den kliniske undersøgelse, kan det være, at næste skridt er en blodprøve, for at sikre, at der ikke er noget til hindrer for at give din kat smertestillende.

I klinikken har vi mange muligheder for at hjælpe kattene med gigt, bl.a:

I samråd med dig som ejer finder vi den bedste løsning for lige netop din kat.

 

Hvad er nedsat nyrefunktion

Nedsat nyrefunktion er et af de hyppigste lidelser hos kat, og den kan føre flere lidelser med sig, bl.a forøget blodtryk, opkast, sår i munden, vægttab, dårlig trivsel.
Katten er oprindeligt et ørkendyr og derfor opfatter den ikke tørst så meget, som andre dyr. Der ud over har katten færre af de enheder i nyren, der renser blodet end andre dyr, så når alderen gør, at der naturligt opstår en ringere funktion af nyrerne, rammer den katten stærkere end andre dyr.

Hvilke symptomer kan katten have:

Hvilke undersøgelser har din kat brug for:

Alt efter, hvad de viser, kan det være, at din kat skal have en ultralydsscanning.

Behandlingsmæssigt er det vigtigste en foderkorrektion.
Vi anbefaler i tilknyning hertil at give homøopatisk medicin, som vi har rigtig god erfaring med, både mht nyrefunktionen, appetit og kvalme. Nogle katte har brug for anden medicin også, så f.eks et forhøjet blodtryk kan korrigeres.

Nyrekattene kan være en stor udfordring, men også en stor glæde at hjælpe, for de retter sig ofte rigtigt godt, men det kræver en stor, fælles indsats med et samarbejde, hvor katten følges med regelmæssige blodprøver og blodtryksmålinger.

 

Hvad er hyperthyreoidisme

Den sidste mest hyppige lidelse hos seniorkatten er hyperthyreoidisme, der kort fortalt er forøget aktivitet af skjoldbruskkirtlen, også kaldet hyperT.

Hvilke symptomer kan katten have:

Hvilke undersøgelser har din kat brug for:

Da skjoldbruskkirtlen styrer stofskiftet, vil en øget aktivitet have betydning på hele kroppen og derfor er der ofte flere behandlingskrævende lidelser end ”bare” hyperT. Selve hyperT behandles oftest med medicin og foderkorrektion.
Der er dog også mulighed for at operere eller give radioaktivt iod; begge dele kræve hospitalsindlæggelse.

Vi har en del katte i klinikken, som er diagnosticeret med hyperT og de fungerer rigtigt godt på medicinen.

 

 

Tema i foråret 2022

Hele foråret har vi fokus på seniorkatten og da vi ønsker at hjælpe kattene så tidligt i deres eventuelle sygdomsstadie som muligt, tilbyder vi følgende:

Tilbud 1

Hvis din kat ikke allerede er diagnosticeret med nedsat nyrefunktion, kan du booke et seniorcheck incl basisblodprøver og blodtryksmåling, og så betaler klinikken prøven for påvisning af tidligt nyresvigt (SDMA) (værdi kr 320,-)

Tilbud 2

Din kat er allerede diagnosticeret med nedsat nyrefunktion, så her booker du et kontrol-seniorcheck med måling af nyreværdier og blodtryk, så betaler klinikken for blodprøven til måling af skjoldbruskkirtlens aktivitet. (værdi kr 320,-)