Behandling af hårsækmider hos hunde

De fleste hunde har hårsækmider i mindre grad. Miderne lever – som navnet siger – i hårsækkene og bliver et problem i det øjeblik, de formere sig voldsomt. Det kan ske i forbindelse med fx stress, hormonubalance, nedsat immunforsvar eller dårlig ernæring, og derudover er der nogle racer, der er disponerede for at have demodekose, som lidelsen kaldes.

Symptomerne kan variere meget lige fra små, skaldede pletter til store og udbredte hudforandringer med bakterieinfektion og deraf følgende kløe.

De små skaldede pletter kan af og til hele af sig selv, men de svære tilfælde af hårsækmider kræver langvarig og intensiv behandling.

Man har indtil nu ikke kunnet konstatere smitte mellem voksne hunde, men man ved, at tæven kan overføre miden til hvalpene i de første levedøgn.

Diagnosen kan stilles ved skrabeprøver af huden, men det er en meget usikker metode og her i klinikken anbefaler vi altid bioptering. Det giver et troværdigt svar og samtidig fortæller en biopsi også om graden af bakterieinfektion og eventuel andre årsager til hudproblemerne.

Behandlingen er meget individuel og kan være alt fra ingen til langvarig, antiparasitær behandling kombineret med shampoonering og antibiotika.